Asbestbesluit Warenwet 1983
ASBEST-EXPERTS.NL
Informatieve website over asbest. Lees hier alles over o.a. het herkennen van asbest, het inventariseren en verwijderen hiervan, de kosten en subsidies. <br>Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij aangesloten asbestexperts. (alle disciplines, landelijke dekking)
Verdere inperking van de mogelijkheden
Met name Van Gelder Papier had hier in 1981 veel last van en besloot het bedrijf daarom te sluiten. Het bedrijf uit Wormer was jarenlang de absolute marktleider in Europa geweest met een marktaandeel van 90 - 100%, maar slaagde er niet langer in om het asbest in vinylvloerbedekking aan de man te brengen. Ook Forbo en Balamundi dienden over et schakelen naar een andere drager, waarmee ze lieten zien duidelijk last te hebben van de verdere inperking van de mogelijkheden. De Warenwet van 1983 zorgde er wat dat betreft voor dat consumenten er binnen meerdere branches zeker van konden zijn dat er nog maar nauwelijks asbest gebruikt zou worden.
Andere dragers
De producenten Forbo en Balamundi besloten de deuren nog niet te sluiten en op zoek te gaan naar alternatieve dragers. Ze vonden hierin een partner in zowel de Nederlandse overheid als de Europese gemeenschap, die graag wilden helpen om op zoek te gaan naar een alternatief dat minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn. Uiteindelijk zou na het Asbestbesluit de Warenwet in 1983 een voorbode zijn voor het Asbestverbod, zoals dat er in 1993 zou komen. Aangezien bedrijven dit al van verre aan zagen komen konden ze op tijd hun besluiten nemen.
Asbestbestluit Warenwet 1983
Binnen de Warenwet van 1983 werd en een Asbestbesluit van kracht, dat ervoor zorgde dat asbestbevattende artikelen alleen nog maar asbestvezels mochten bevatten op het moment dat deze hechtgebonden waren. Het voordeel daarvan is dat ze minder gemakkelijk vrij kunnen komen, waardoor ze minder snel tot gezondheidsproblemen zullen leiden. De niet-hechtgebonden materialen waren niet langer toegestaan, binnen producten die tot de Warenwet behoorden. Wat dat betreft had het Asbestbesluiten hiermee door weten te dringen tot de Warenwet, waardoor het vanaf 1983 niet langer mogelijk bleek om niet-hechtgebonden asbest te verwerken in producten.
Aanduidingen op producten
Bovendien werd het verplicht om alle asbesthoudende producten duidelijk als zodanig kenbaar te maken. Dit zorgde ervoor dat fabrikanten werden verplicht om een aanduiding op hun producten te plaatsen, waarin ze aan dienden te geven dat er asbest in het product gebruikt werd. Bovendien diende de producenten ervoor te zorgen dat er informatie werd geplaatst, waaruit bleek welke voorzorgsmaatregelen er genomen dienen te worden, om veilig van het product gebruik te kunnen maken. Dit zorgde voor een flinke daling van de vraag naar de producten, vooral binnen de branches waar de fabrikanten inmiddels met alternatieven naar voren waren gekomen.
Vrijblijvend offertes aanvragen
Het verwijderen van asbest of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Als gevolg daarvan kunnen de kosten daarvoor hoog worden. Het is dan ook verstandig om vooraf offertes aan te vragen en goed te vergelijken. Uit ervaring weten wij dat prijzen van onze partners behoorlijk kunnen verschillen. Via asbest-experts.nl kunt u op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 2 a 3 asbestverwijderingsbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.